Ізюмська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вірус ящуру у тварин – що потрібно знати!

Дата: 09.04.2025 16:38
Кількість переглядів: 23

Фото без описуЯщур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі і дикі тварини.

Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має офіційний статус Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (заснованої як МЕБ) як країни вільної від вакцинації.  

Хвороба реєструється у багатьох країнах світу. Всього налічується 7 імунологічно відмінних серотипів: А,О,С, SAT1, SAT2, SAT3, Asia1, які разом налічують понад 60 штамів. Імунітет до одного серотипу не захищає тварину від інших серотипів.

На початку цього року ящур був зареєстрований в Німеччині. Держпродспоживслужба у відповідь на спалах швидко запровадила заходи, щоб не допустити занесення хвороби на територію України. Це заборона на ввезення живих тварин, які сприйнятливі до вірусу та продукції від них, крім того, заборона ввезення репродуктивного матеріалу. 

07 березня 2025 року було зареєстровано спалах ящуру в Угорщині. В сусідній країні, з якою ми маємо кордони. Держпродспоживслужба на всіх рівнях терміново застосовує заходи, щоб не допустити занесення захворювання.  

Шляхи передачі ящуру:

  • прямий контакт з інфікованими свійськими або дикими тваринами. Виділення вірусу відбувається через дихання, зі слини, фекалій та сечі, молока та сперми – за 4 дні до появи клінічних ознак;
  • контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко). Вірус здатен зберігатись від одного дня до декількох тижнів;
  • забруднений одяг, взуття, обладнання та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати);
  • може передаватись через повітря (вітер) за низької температури та високої вологості.

Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.

На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його перероблення, рідше через м’ясо.

Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24 - 48 годин.

Виникнення даного захворювання може мати вплив на розвиток сільського господарства та значні економічні збитки. Спалах хвороби в країні миттєво викличе заборону експорту тварин та тваринницької продукції до всіх країн, вільних від ящуру.

Хвороба має здатність швидко поширюватись на значній території, серед молодняку викликає високий падіж та поодинокі летальні випадки серед дорослих тварин.

Наслідки захворювання:

  • економічні збитки у галузі тваринництва на внутрішньому ринку України;
  • зменшення експортних можливостей для такої продукції: молоко та молочні продукти, м’ясо сприйнятливих  тварин.

Задля запобігання виникненню даного захворювання серед тварин необхідно:

  • дотримуватись суворого контролю доступу людей, транспортних засобів та обладнання до стада;
  • забезпечити регулярну дезінфекцію місць утримання тварин, обладнання, одягу та взуття;
  • дотримуватись обов’язкового профілактичного карантинування під час переміщення тварин до або з господарства;
  • забезпечити належну утилізацію гною та сміття, утилізацію трупів тварин здійснювати на місцях діючих могильників та біотермічних ям.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора