Ізюмська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ізюмське РУ ГУ ДСНС України у Харківській області інформує

Дата: 12.05.2023 08:55
Кількість переглядів: 104

 Щойно трішки потепліло і підсохло, як знову постала одвічна проблема – спалювання сухої трави. Лише з початку 2023 року вже виникло 60 пожеж в екосистемах (з них 1 в лісовому масиві) на загальній площі 70 гектарів. 

Спалювання сухостою завдає не лише матеріальних збитків державі, адже виїзд одного пожежно-рятувального загону коштує 346,217 тисяч гривень, відволікає від більш важливої роботи (хочеться зазначити, що задля безпекової складової особового складу, через високу забрудненість відкритих територій населених пунктів району вибухо-небезпечними предметами, пожежно-рятувальні підрозділи не завжди мають змогу для швидкої ліквідації пожежі в екосистемах, яка набрала великих мастабів), а й негативно впливає на довкілля та здоров’я людей, адже під час згоряння сухостою у повітря виділяється велика кількість шкідливих речовин - бензопірен, діоксин, важкі метали, чадний газ. Потрапляючи в організм людини, вони можуть спровокувати розвиток алергій, хвороб органів дихання та серцево-судинної системи, онкологічні захворювання, а в ґрунт – руйнацію мікрофлори та зміну його структури. Крім того, при стихійному спалюванні трави вогонь може охопити великі території та спричинити масштабні пожежі.
Тож перш ніж підпалити сухе листя чи сухостій на полі або городі, вкотре радимо подумати про можливі наслідки таких дій, у тому числі перед законом.
Адже за самовільне спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя передбачений штраф: для громадян - від 3 060 до 6 120 грн, для посадових осіб – від 15 300 грн до 21 420 грн. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6 120 до 12 240 гривень.
Крім того, з березня 2022 року навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності, прирівняли до диверсії.
«Під час воєнного стану паління сухостою становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни. Тому такі дії прирівнюються до диверсії і караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна»

Тож будьмо свідомими та відповідальними!

                                                                                 Ізюмське РУ ГУ ДСНС України у Харківській області
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора