Ізюмська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов обговорив з послом Словенії напрями гуманітарної співпраці та відбудови регіону

Дата: 12.04.2023 09:00
Кількість переглядів: 108

Начальник Харківської обласної військової адміністрації 11 квітня провів зустріч із послом Республіки Словенія Томажем Менціном.

Під час зустрічі сторони обговорили ситуацію в регіоні, яка склалася в результаті російського військового вторгнення, розглянули основні потреби Харківської області, зокрема міста Ізюм, а також намітили план подальшої співпраці. 

За словами начальника ХОВА, одним із найнагальніших запитів в регіоні наразі є відбудова об'єктів критичної і соціальної інфраструктури, а також житлового фонду. Крім цього, потрібна електрогенеруюча техніка великої потужності, яка забезпечуватиме енергією критичні об'єкти на тих напрямках, які найбільше постраждали і страждають від ворожих обстрілів. 

«Люди хочуть повертатися до своїх домівок, хочуть жити на своїй землі. Ми вже розробляємо відповідні проекти і розуміємо, що нам потрібна допомога міжнародних партнерів у відновлювальних роботах за переліченими напрямками», – зазначив Олег Синєгубов.  

Він також додав, що найближчим часом у Харківській області почне роботу електронна система відображення руйнувань. 

«За допомогою сервісу можна буде в режимі онлайн оглянути будь-яку будівлю в області, постраждалу від російських обстрілів. Кожен зруйнований або пошкоджений об'єкт матиме профіль, він міститиме інформацію про тип будівлі, фото та відео руйнувань, а також дані, які допоможуть зорієнтуватися у об'ємах відновлювальних робіт», – розповів Олег Синєгубов. 

Крім цього, начальник ХОВА додав, що у деокупованих громадах регіону є великий попит на комунальну техніку. Так, в Ізюмському районі російські окупанти знищили або викрали її майже всю. Мова йде про автобуси, машини екстрених служб, ремонтні авто та навіть сміттєвози.

«Ще однієї гострою проблемою в регіоні є мінна небезпека. Загальна площа імовірно замінованої територій Харківської області складає близько 1,2 мільйона гектарів, до якої входять 500 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. Наразі самостійно ми можемо розмінувати лише 250 тисяч посівних площ. Відповідні служби проводять всі необхідні заходи для посилення процесу розмінування, але цих зусиль недостатньо, тож маємо запит на допомогу і в цьому напрямку», – розповів Олег Синєгубов.

Томаж Менцін наголосив, що народ та уряд Словенії разом із міжнародними партнерами продовжить підтримувати Україну. Начальник Харківської ОВА та Посол Республіки Словенія також домовилися спільно створити план-карту гуманітарних потреб, за якою якою сторони розвиватимуть співпрацю.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора