Ізюмська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Харківська ОДА розриває договір з генпідрядником будівництва обласного онкоцентру

Дата: 09.02.2022 10:40
Кількість переглядів: 199

Договір з Приватним підприємством «РОМБ+», як з генеральним підрядником виконання робіт з будівництва Харківського онкоцентру, припиняється.

Таке рішення було ухвалено робочою групою з проведення аналізу виконання у 2020-2022 роках будівельних робіт у межах програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Зокрема, робоча група встановила, що ХОДА, як розпорядник коштів, у встановлені договором терміни та повним обсягом здійснила оплату виконаних робіт, а також максимально сприяла реалізації проєкту, зокрема, здійснюючи попередню оплату на користь генерального підрядника — Приватного підприємства «РОМБ+». Водночас загальна вартість виконаних протягом 2021 року генпідрядником робіт становила менш ніж 40 % від запланованого замовником фінансування.

Як з'ясувала робоча група, генпідрядник не виконував належним чином свої зобов'язання та систематично порушував умови договору, зокрема - й щодо строків виконання робіт, невикористання авансових бюджетних коштів. Крім того, генпідрядник перешкоджав замовнику будівництва здійснювати контроль за ходом, вартістю та обсягами виконання робіт та не інформував до останнього про хід робіт. При цьому під час дії договору та засідань робочої групи генпідрядник постійно намагався перекласти відповідальність на інших осіб: замовника, проєктантів, постачальників тощо. Зокрема, причиною недотримання графіку виконання робіт генпідрядник зазначав призупинення замовником робіт ще навесні 2021 року на 15 днів для проведення науково-технічного супроводу, який замовник повинен був здійснити у зв'язку із самовільною зміною генпідрядником вимог до залізобетонних конструкцій, які відрізнялися від встановлених проєктною документацією. Окрім того, генпідрядник зазначив, що постачальник залізобетонних виробів не забезпечує потреб будівництва. Але, як з'ясувала робоча група, укладений договір постачання не мав узгодженого графіка постачання, був укладений на умовах 100% попередньої оплати, яка жодного разу не виплачувалася, і за яким заборгованість генпідрядника перевищує 1 млн грн. Звинувачення генпідрядником замовника у тому, що він не надав креслення залізобетонних конструкцій, суперечить вимогам ДБН та ставить під сумнів його кваліфікацію. При цьому генеральний підрядник не надав жодного документального підтвердження наявності об'єктивних причин порушення строків виконання робіт.      

У підсумку робоча група дійшла висновку про неспроможність ПП «РОМБ+» виконувати обов'язки генпідрядника.

Про розірвання договору на будівництво першої черги обласного онкоцентру Департамент капітального будівництва ХОДА повідомив ПП «РОМБ+» відповідним листом. Таке право замовника прямо передбачено чинним законодавством України та прописано безпосередньо в умовах договору.

«Результатом роботи однієї з робочих груп стало розривання договору з генпідрядником. Адже в випадку зриву будівництва онкоцентру мова йде не лише про невиконання програми Президента "Велике будівництво" на Харківщині. Мова про те, що жителі області не зможуть вчасно отримати такий вкрай необхідний заклад охорони здоров'я. У відповідності до графіка будівництва Харківського онкоцентру, минулого року повинні були здійснити значну частину робіт, на що були передбачені і виділені необхідні кошти. Проте, як ми бачимо, генпідрядник не впорався. Ми повинні наздогнати згаяний час і розв'язати цю проблему», – заявив директор Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА Сергій Жуков.

Нагадаємо, що під час огляду будівництва онкоцентру 19 січня голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов дав доручення почати розроблення проєктно-кошторисної документації для третьої черги, аби уникнути подальших затримок будівництва. Цю пропозицію винесуть на найближчу сесію обласної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора